In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je hachee kunt maken. We geven je ook enkele tips om je hachee nog lekkerder te maken, en we geven je enkele variaties op het recept, zoals hachee maken met ontbijtkoek of hachee maken zoals oma dat vroeger altijd deed.
Wat is hachee?
Hachee is een traditioneel Nederlands gerecht dat gemaakt wordt met rundvlees, uien, wortelen en andere groenten, en kruiden als kruidnagel en laurier. Het is een heerlijke en comfortabele maaltijd, die gemakkelijk te maken is en die je met een beetje voorbereiding in een paar uur kunt koken. Het is ook een geweldige manier om restjes rundvlees te gebruiken, dus als je wat rundvlees over hebt van de vorige dag, is hachee maken een geweldige optie
Hachee maken stap voor stap
Om hachee te maken, heb je het volgende nodig:
- 500 gram rundvlees, in blokjes gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortelen, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 kop runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel kruidnagel
- Olijfolie
- Zout en peper
Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de uien, wortelen, bleekselderij en knoflook toe en bak ze een paar minuten tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het rundvlees toe en bak het tot het bruin is.
Voeg vervolgens het blikje gepelde tomaten, de runderbouillon, het laurierblaadje en de kruidnagel toe. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 2 uur sudderen tot het vlees mals is. Proef tussendoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Als het vlees mals is, kun je de hachee serveren met aardappelpuree of rijst. Je kunt ook een paar gekookte eieren of spekjes toevoegen als je wilt.
Hachee maken met ontbijtkoek
Een leuke manier om hachee nog lekkerder te maken is door er ontbijtkoek aan toe te voegen. Om hachee te maken met ontbijtkoek, kun je het volgende recept gebruiken:
- 500 gram rundvlees, in blokjes gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortelen, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 kop runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel kruidnagel
- 2 eetlepels ontbijtkoek, fijngehakt
- Olijfolie
- Zout en peper
Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de uien, wortelen, bleekselderij en knoflook toe en bak ze een paar minuten tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het rundvlees toe en bak het tot het bruin is.
Voeg vervolgens het blikje gepelde tomaten, de runderbouillon, het laurierblaadje, de kruidnagel en de fijngehakte ontbijtkoek toe. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 2 uur sudderen tot het vlees mals is. Proef tussendoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Als het vlees mals is, kun je de hachee serveren met aardappelpuree of rijst. Je kunt ook een paar gekookte eieren of spekjes toevoegen als je wilt. Geniet van je hachee met ontbijtkoek!
Hachee zoals oma
Als je hachee wilt maken zoals oma dat vroeger altijd deed, kun je het volgende recept gebruiken:
- 500 gram rundvlees, in blokjes gesneden
- 2 uien, gesnipperd
- 2 wortelen, in blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 blikje gepelde tomaten
- 1 kop runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel kruidnagel
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels suiker
- Olijfolie
- Zout en peper
Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de uien, wortelen, bleekselderij en knoflook toe en bak ze een paar minuten tot ze zacht zijn. Voeg vervolgens het rundvlees toe en bak het tot het bruin is.
Voeg vervolgens het blikje gepelde tomaten, de runderbouillon, het laurierblaadje, de kruidnagel, de azijn en de suiker toe. Breng alles aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 2 uur sudderen tot het vlees mals is. Proef tussendoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Als het vlees mals is, kun je de hachee serveren met aardappelpuree of rijst. Je kunt ook een paar gekookte eieren of spekjes toevoegen als je wilt.
Wil je naast hachee maken, nog meer zelf maken? Bekijk dan onze artikelen over sperziebonen koken, asperges koken en bloemkool koken.