Het verhuren van een bedrijfspand is niet zo eenvoudig. Het vereist begrip van de juridische aspecten die specifiek gelden voor bedrijfsruimtes – denk aan kantoren, hotels, industriële panden. We hebben een aantal zaken op een rij gezet om rekening mee te houden als je van plan bent om bedrijfspanden te gaan verhuren. Zo weet je precies waar je aan begint en wat kan helpen bij het verhuurproces.
Een passende huurder vinden
Wanneer je een bedrijfsruimte verhuurt, is het zaak dat je een passende huurder vindt. Je bent ten slotte eigenaar van het pand en het is prettig om een betrouwbare huurder te hebben, die voorzichtig omgaat met de ruimte en netjes de huur betaalt. Laat potentiële huurders daarom altijd bezichtigingen zodat je kennis kunt maken, en voer een screening uit om te kijken of de kandidaat financieel stabiel is.
Het vinden van een potentiële huurder kun je doen door middel van het plaatsen van advertenties, zowel online als offline. Je kunt het zoeken naar huurders zelf oppakken, of uit handen geven aan een goede verhuurmakelaar. Het is in ieder geval belangrijk om informatie over het pand en de omgeving te verstrekken, zoals de locatie, huurprijs en parkeergelegenheid, en om mooie foto’s te maken van de ruimte.
Het opstellen van een huurovereenkomst
Zodra je een huurder hebt gevonden, komt de volgende stap: het opstellen van een huurovereenkomst. Er zijn standaard overeenkomsten te vinden die je kunt gebruiken, maar je kunt ook de hulp van een goede advocaat inschakelen. Zo weet je zeker dat het contract voldoet aan alle wettelijke eisen. Wat er in ieder geval in moet staan: de huurprijs, de duur van de huur, de verplichtingen voor beide partijen, en eventuele consequenties als een van de partijen verzuimt de afspraken na te komen.
Een huurovereenkomst voor een bedrijfsruimte wordt tenminste afgesloten voor 2 jaar. Andere mogelijkheden zijn om de overeenkomst af te sluiten voor 2 tot 5 jaar, 5 tot 10 jaar of langer dan 10 jaar.
Rechten en plichten
Binnen het huurrecht heb je zowel als verhuurder van een bedrijfsruimte als huurder bepaalde rechten en plichten. Deze wettelijke regels zijn opgesteld om beide partijen te beschermen, en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk conflicten en geschillen kunnen ontstaan.
Als verhuurder heb je de plicht om het pand in goede staat te houden, regelmatig onderhoud te verrichten, privacy te bieden, en om de voorschriften voor veiligheid en kwaliteit na te volgen. De huurder is verplicht om de ruimte netjes te houden, de verhuurder te compenseren bij eventuele schade, om op tijd huur te betalen, en de verhuurder te informeren over noodzakelijke reparaties, gebreken of onderhoud.
Wanbetalers? Zo los je het op
Heb je als verhuurder van een bedrijfspand te maken met wanbetalers? Dan kan dat heel vervelend zijn en grote financiële consequenties hebben. Om op goede voet te blijven met de huurder, is het verstandig om eerst een herinnering via e-mail te sturen. Werkt dit niet, kun je het beste contact opnemen met de huurder om erachter te komen waarom de huurder niet betaalt. Mocht dit geen resultaat opleveren, dan kun je overstappen op juridische ondersteuning door middel van een incassobureau in Eindhoven. Zij kunnen het proces uit handen nemen en eventueel overgaan op een gerechtelijke procedure en het terugvorderen van onbetaalde huur.
Er komt heel wat kijken bij het verhuren van een bedrijfspand. Zorg altijd voor een goede relatie met de huurder om een prettige samenwerking te bevorderen. Laat je ondersteunen door een huurrecht advocaat bij het opstellen van een overeenkomst, en bij eventuele geschillen of wanbetalingen. Zo weet je zeker dat het oplossen van problemen verloopt zoals het zou moeten.