Hoe word je een wijnkenner? Een aantal tips!

Hoe word je een wijnkenner? Een aantal tips!

Wijn is bijzonder veelzijdig. Waar de een wijn ziet als een gezellig drankje voor tijdens een feestje, is wijn voor de connaisseur een ware passie. Hoe kun je nu van gelegenheidsdrinker een echte wijnkenner worden, en wijn op waarde leren schatten? Je kunt een wijncursus doen, maar uiteindelijk gaat het ook om ervaring en zo veel mogelijk wijn proeven. Wie al jarenlang verschillende wijnsoorten heeft geprobeerd, zal op den duur een mooie exclusieve wijn herkennen én wijn meer gaan leren waarderen. In dit artikel lees je hoe je een ervaren wijndrinker wordt. 

1. Probeer regelmatig nieuwe soorten

Het klinkt vanzelfsprekend, maar als je altijd je favoriete, vertrouwde huiswijn in huis haalt, kom je natuurlijk niet echt verder in je smaakontwikkeling. Experimenteer, probeer eens nieuwe soorten waar je nog nooit van hebt gehoord, en durf je ook in een restaurant te laten verrassen. Zo wordt soepele rode wijn zoals Pinot Noir of Merlot vaak blindelings besteld bij een borrelplank, maar is bijvoorbeeld een Rhone wijn van grenache druiven ook een verrassend lekkere aanvulling in combinatie met een kaas- of charcuterieplankje.

2. Geef de complexere wijnen een kans

De minder gangbare wijnen, vaak de rode wijnen op leeftijd met stevige tannines en een aantal jaar houtrijping, zijn voor een beginnende wijndrinker soms nog wat complex. Toch is het een kunst om niet meteen af te haken als je een wijn niet lekker vindt. Sommige wijnen mag je een kans geven, en leer je pas waarderen als je ze nu en dan proeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor een prachtige kasteelwijn zoals de Châteauneuf-du-Pape.: een bijzondere, stevige rode wijn die je écht moet leren drinken. En dat kun je alleen doen door regelmatig te oefenen! 

3. Proef met al je aandacht en geef jezelf de tijd

Tot slot is het ook van groot belang om echt even de tijd te nemen om wijn te proeven, en om hier je volledige focus bij te houden. Als je jezelf de tijd geeft om de smaken in je op te nemen en rustig de stappen doorloopt, zul je jezelf trainen in het herkennen van de smaken en aroma’s van de wijn. Bovendien leer je het onderscheid zo te maken tussen de verschillende variaties in geur, smaak en kwaliteit.

Zo proef je wijn als een connaisseur:

  1. Beoordeel de kleur van de wijn: is deze intens van kleur of eerder transparant?

2. Vervolgens ga je walsen. Draai de wijn rond om de aroma’s opnieuw tot leven te laten komen doordat de wijn in aanraking komt met zuurstof.
3. Na het walsen mag je de geur beoordelen. Is de wijn geurig? Herken je bloemen, fruit, hout, of kruiden?

Pas als laatste stap komt het proeven: Hoe zou je de smaak omschrijven van de wijn? Fruitig, lichtzoet, of juist fris?

Kortom: ook bij wijnproeven geldt: oefening baart kunst!

Aanbevolen artikelen