Praktisch te werk gaan in de horeca

Praktisch te werk gaan in de horeca

Wanneer je in de horeca werkt, dan moet je snel kunnen schakelen, goed kunnen plannen en veel zwaar servies tegelijk kunnen tillen. Hoe zorg je ervoor dat je zo praktisch mogelijk te werk gaat? Daar gaan we in dit artikel op in, waarbij we oog hebben voor ergonomisch werken, zodat je zo min mogelijk last krijgt van je lichaam in dit zware beroep.

Maak het jezelf makkelijk

Een eerste tip die we je mee willen geven: maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. Welke tools kun je gebruiken om het werk in de horeca simpeler en minder zwaar te maken? Denk aan digitale planners voor reserveringen en aan tablets die personeel of gasten kunnen gebruiken, waarbij de bestellingen direct doorgestuurd worden naar de keuken. 

Een andere manier om het werk minder zwaar te maken, is door karren en wagens te gebruiken, in plaats van zwaar servies zelf te tillen. Dit komt niet alleen van pas in restaurants, maar ook daar waar groot volume aan eten en drinken geserveerd wordt. Denk aan een verzorgingstehuis, een hotel of een ziekenhuis. Een serveerwagen kan uitkomst bieden in deze branches. Niet alleen bespaart dit een hoop tijd; je voorkomt ook tillen en ongelukken tijdens het werk. Door een serveertrolley te gebruiken, loop je bijvoorbeeld geen risico om servies te laten vallen. Wel zo handig!

Het belang van goede schoenen

Werk je in de horeca, dan ben je vooral aan het lopen en staan. Zitten is er doorgaans niet bij. Daarom moet je goede schoenen aanschaffen die het vele gebruik aankunnen. Wees niet bang om hierin te investeren zodat de schoenen lang meegaan; beter één keer een duurder paar aanschaffen, dan meerdere keren goedkoop schoeisel. Uiteindelijk ben je op deze manier op de lange termijn goedkoper uit. 

Zorg ervoor dat je schoenen niet gaan knellen na een paar uur. Omdat je voeten gedurende de dag opzwellen bij veelvuldig lopen en staan, kun je het beste een maat groter kopen. Anders heb je grote kans op blaren en zere voeten!

Het is slim om te investeren in schoenen en sokken die luchtdoorlatend zijn. Ook moet je erop letten dat de achterkant niet tegen je achillespees schuurt, om vervelende wondjes te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk dat je schoenen voorzien zijn van goede zolen die je voeten de hele dag ondersteunen. Loop nieuw schoeisel daarom eerst in voordat je een hele dag gaat werken.

Ergonomisch werken

Er zijn een hoop beroepen waarbij ergonomisch werken van belang is om langdurige en vervelende lichamelijke klachten te voorkomen. Dit geldt ook voor de horeca. Of je nu in de bediening werkt, achter de bar staat, als kok werkt of verantwoordelijk bent voor afruimen en schoonmaken – iedereen moet veilig en prettig kunnen werken. 

Als horecaondernemer doe je er goed aan om je werknemers hierin te ondersteunen. Zo kun je ze trainen in ergonomisch tillen of de werkplek voorzien van trolleys. Ook kun je budget beschikbaar stellen voor de aanschaf van goede schoenen en dien je personeel de mogelijkheid te bieden om staan en zitten af te wisselen. Niet alleen zorg je er op deze manier voor dat werknemers geen langdurige klachten krijgen en uitvallen; je houdt ze ook gelukkig.

Door het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken en gebruik te maken van hulpmiddelen, maak je het werk in de horeca een stuk minder zwaar. Investeer als ondernemer in slimme technologie en ergonomische oplossingen, zoals goede schoenen en trainingen. Zo heb je binnen no time de werkplek een stuk efficiënter gemaakt voor iedereen.