Wat doet astaxanthine voor je lichaam?

Wat doet astaxanthine voor je lichaam?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat vitamine C een krachtpatser is omdat het een antioxidant is die de gezondheid bevordert. Maar heb je ook gehoord hoe astaxanthine je gezondheid ten goede komt?

Astaxanthine is namelijk een ‘mega-antioxidant’ omdat het eigenlijk 6.000 keer sterker is dan vitamine C wat betreft antioxiderende eigenschappen! 

Astaxanthine staat erom bekend dat het de gezondheid van de huid ondersteunt, ontstekingen bestrijdt en zelfs energie geeft. Het komt van nature voor in garnalen, krill en zalm. En nu direct ‘t goede nieuws: je hoeft geen dieet vol zeevruchten te eten om de gezondheidsvoordelen van deze superster te krijgen! 

Als je meer wilt weten over astaxanthine en wilt ontdekken of astaxanthine kopen eigenlijk wel zin heeft, lees dan verder om te leren hoe astaxanthine je huid van binnenuit ten goede komt en nog veel meer doet.

Wat is astaxanthine?

Astaxanthine is een op pigment gebaseerde antioxidant die bekend staat als carotenoïde – en het staat terecht bekend als de koning onder de carotenoïden en komt voor in planten, algen en bepaalde vissen. De microalgen die astaxanthine bevatten produceren een dieprood pigment als bescherming tegen de schadelijke en uitdrogende zonnestralen. Interessant genoeg worden de voordelen van deze indrukwekkend krachtige antioxidant vervolgens doorgegeven aan de zalm, krill en garnalen die zich ermee voeden.

Omdat we helaas geen enkele carotenoïde kunnen produceren, moeten we deze via onze voeding binnenkrijgen. Onze natuurlijke bronnen van astaxanthine zijn algen, gist, zalm, forel, garnalen en rivierkreeftjes. 

Wildgevangen zalm heeft een van de hoogste concentraties astaxanthine, waarbij sockeye zalm 26 tot 38 mg astaxanthine per kg bevat. Ter referentie: het blijkt dat het innemen van slechts 3,6 mg astaxanthine per dag een aantal krachtige voordelen voor de gezondheid oplevert.  

Wat doet astaxanthine?

Dus, wat doet astaxanthine voor het lichaam? Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van astaxanthine.

1. Astaxanthine bestrijdt vrije radicalen

Als carotenoïde heeft astaxanthine sterke antioxiderende eigenschappen. Het blijkt zelfs 300 keer sterker te zijn dan luteïne en lycopeen en 550 keer sterker dan vitamine E. Als gevolg daarvan staat het erom bekend dat het helpt ontstekingen te koelen – wat betekent dat het wordt beschouwd als een vrije radicalenvanger. 

Omdat onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine helpt bij het bestrijden van vrije radicalen, wordt aangenomen dat het oxidatieve stress helpt voorkomen, wat leidt tot latere ontstekingen en schade, zoals versnelde veroudering en bepaalde gezondheidsaandoeningen. 

2. Astaxanthine ondersteunt de gezondheid van de huid 

Een van de belangrijkste voordelen van astaxanthine is het vermogen om de gezondheid van de huid te ondersteunen. Huidveroudering en huidbeschadiging zijn vaak het gevolg van oxidatieve stress. Als je ouder wordt en wordt blootgesteld aan vrije radicalen, begint je huid er minder vol en levendig uit te zien en beginnen zich rimpels te vormen. Dit komt door schade aan en afbraak van collageen en elastine door oxidatieve stress. 

Dus, wat doet astaxanthine voor je huid? De voordelen van astaxanthine voor de huid zijn ongelooflijk uniek, omdat het vrije-radicalenschade bestrijdt die ontstaat door zowel interne als externe factoren.

Van astaxanthine is aangetoond dat het sterke antioxiderende eigenschappen heeft die de ontwikkeling van oxidatieve stress in de huid verminderen, waardoor het de huid beschermt tegen blootstelling aan UV-straling en helpt bij het afkoelen van ontstekingen die verband houden met bepaalde huidaandoeningen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat astaxanthine 100 keer effectiever is dan luteïne en bètacaroteen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door UVA-straling.

Ondertussen heeft ander onderzoek aangetoond dat astaxanthine het uiterlijk van de huid ten goede komt door de verschijning van rimpels te verminderen door de synthese van collageen te ondersteunen, terwijl het ook de elasticiteit, de huidtextuur en zelfs het vochtgehalte van de buitenste laag van de opperhuid (de corneocyt) ondersteunt. 

3. Astaxanthine ondersteunt de gezondheid van de hersenen 

Interessant is ook dat het centrale zenuwstelsel bijzonder vatbaar is voor oxidatieve stress en ontstekingen, wat weer grotendeels te wijten aan de hoge metabolische snelheid en het uitgebreide energieverbruik. Intressant genoeg consumeert je brein maar liefst 25% van de totale energiereserves van je lichaam! Dit kan leiden tot cellulaire afbraak en een verminderd vermogen om disfunctionele celgroei te beheersen.

Een verzwakte verdediging van het lichaam tegen oxidatieve stress en ontstekingen vergroot het risico op het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen. Caroteen en astaxanthine leveren aanzienlijke voordelen voor de hersengezondheid dankzij hun ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen. Onderzoek bij dieren toont aan dat astaxanthine veelbelovend is in het verminderen van ontstekingen in de hippocampus, wat mogelijk cognitieve stoornissen vermindert.

Het is cruciaal om te begrijpen dat astaxanthine direct ten goede komt aan de hersenen omdat het in staat is om de bloed-hersenbarrière, die meestal behandelingen blokkeert, te doordringen. Dit maakt het een potentieel effectieve behandeling voor anders moeilijk te behandelen neurodegeneratieve aandoeningen.

Bovendien bevordert astaxanthine de regeneratie van zenuwcellen, wat bekend staat om het herstel van het centrale zenuwstelsel na een blessure te ondersteunen. Astaxanthine werkt door de genexpressie te stimuleren van eiwitten die cruciaal zijn voor de hersengezondheid en het herstel.

4. Astaxanthine bevordert de gezondheid van de ogen 

Onderzoek toont ook aan dat de astaxanthine werking voor de ogen veelzijdig is. Denk hier eens over na: Het netvlies van het oog is extreem gevoelig voor UV-straling en dit kan na verloop van tijd leiden tot ontstekingen en oxidatieve schade. Maar verschillende onderzoeken hebben onderzocht op welke manieren astaxanthine de gezondheid van het verouderde netvlies ten goede komt door zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

Sommige onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat patiënten met vergevorderde oogproblemen die twee jaar lang een combinatie van astaxanthine en luteïne/zeaxanthine kregen toegediend, een significante verbetering in gezichtsscherpte, constructgevoeligheid en gezichtsgerelateerde functies vonden. 

Maar da’s is nog niet alles: onderzoek heeft ook het idee ondersteund dat astaxanthine ook goed is voor vermoeide ogen en vermoeidheid.

5. Ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid 

Veel onderzoeken hebben onderzocht hoe antioxidanten de gezondheid van hart en bloedvaten kunnen ondersteunen. Maar vitamine E en C samen met bètacaroteen zijn niet succesvol gebleken in het verminderen van de ernst van hartaandoeningen. Daarom zijn onderzoekers zich gaan richten op krachtigere antioxidanten zoals astaxanthine. 

Interessant genoeg beginnen onderzoeken aan te tonen dat de voordelen van astaxanthine zich kunnen uitstrekken tot de gezondheid van het hart door gezonde cholesterolspiegels en triglycerideniveaus te ondersteunen. Ondertussen hebben bepaalde dierstudies aangetoond dat astaxanthine ook een gezonde bloeddruk kan ondersteunen. Men denkt dat het werkingsmechanisme wordt veroorzaakt door het vermogen van astaxanthine om stikstofmonoxide-eindproducten te helpen verminderen. 

6. Ondersteunt de gezondheid van het immuunsysteem

Last-but-not-least verdient astaxanthine misschien wel een plekje in je gezondheidsroutine tijdens het verkoudheids- en griepseizoen vanwege zijn immuun-modulerende activiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat deze krachtige antioxidant belangrijke biomarkers kan beïnvloeden die geassocieerd worden met menselijke immuunreacties en mogelijk zelfs kan helpen ingrijpen in de overproductie van potentieel schadelijke cytokinen.

Conclusie

Astaxanthine is vetoplosbaar, wat betekent dat het eerder door vet dan door water wordt afgebroken. Als gevolg hiervan wordt een astaxanthine supplement het beste opgenomen als het met vet of olie wordt ingenomen. Diëten met veel vet, zoals het keto-dieet, zorgen voor een betere opname en biologische beschikbaarheid van astaxanthine dan een vetarm dieet.

Andere manieren om de biologische beschikbaarheid te verhogen is het nemen van een astaxanthine supplement met vetrijk voedsel zoals chiazaad, lijnzaad, visolie, vis of verschillende noten. 

Astaxanthine is verkrijgbaar in verschillende formules zoals gels, capsules, crèmes, poeders, oliën, extracten en zelfs in energiedrankjes. Maar als je op zoek bent naar een hoogwaardig astaxanthine supplement, zorg er dan voor dat je een natuurlijke vorm kiest in plaats van synthetische astaxanthine. 

Haematococcus pluvialis is de zoetwater micro-alg met de hoogste concentratie astaxanthine. Daarom zal een astaxanthine-supplement dat rechtstreeks afkomstig is van Haematococcus pluvialis een veel hoger antioxidantpotentieel hebben dan synthetische supplementen, wat betekent dat het meer potentiële voordelen biedt.

Tenzij je van plan bent om elke dag wilde zalm te eten, is het nemen van een hoogwaardig astaxanthine supplement met een op onderzoek gebaseerde volledige dosis de beste manier om deze krachtige antioxidant binnen te krijgen.

Aanbevolen artikelen