Zo houd jij je stem gezond

Zo houd jij je stem gezond

Vind jij het leuk om te zingen in Amsterdam maar merk je soms dat jouw stem hees is, of dat praten pijn doet? Een gezonde stem zorgt ervoor dat je consistent, krachtig en expressief kunt zingen. Maar soms heb je een hese stem, voelt het niet vrij of heb je pijn tijdens het praten of zingen. Om klachten te voorkomen kun je verschillende stappen ondernemen om jouw stem gezond te houden. Zoals bijvoorbeeld het nemen van zangles. Dit kan helpen bij het juist inzetten van jouw stem, zodat klachten voorkomen worden. 

Professionele begeleiding

Wanneer jij je stem veel gebruikt is het belangrijk om deze in topconditie te houden. Leren zingen met behulp van een zangdocent zorgt ervoor dat jij jouw stem op de juiste manier inzet. Maar zelfs met alle goede technieken kan het voorkomen dat je stem soms hees is of stijf voelt. Eventuele extra hulp kan dan nodig zijn. 

Warm-ups en cool-downs

Doe jij voor het zingen een warming-up voor jouw stem? Wanneer je dit niet doet zijn jouw stembanden niet goed voorbereid op de belasting van het zingen. Dit kan zorgen voor heesheid en pijn bij het zingen. Ook een cooling-down na het zingen vermindert spanning op je stembanden en bevordert een gezond herstel van je stem.

Drink veel water

Drink voldoende water om te zorgen dat je stem goed gehydrateerd is. Uitdroging kan je stembanden beschadigen en de flexibiliteit ervan verminderen. Water helpt ook bij het smeren van de stembanden zodat zingen makkelijker gaat.

Stemmassage

In het strottenhoofd, waar jouw stembanden zich bevinden, zitten veel spieren. Deze kunnen net als alle spieren in je lijf wat stijf worden en zorgen voor klachten bij het zingen of spreken. Een stemmassage kan zorgen voor ontspanning van de spieren in het strottenhoofdgebied.

Neem op tijd rust

Hoe lastig rust nemen ook kan zijn, soms is dit echt nodig. Wanneer je te veel zingt zonder rustmomenten kan dit leiden tot stemmoeheid en zelfs tot letsel. Luister dan ook naar je lichaam en geef het rust als dit nodig is. Dit zorgt voor een goede gezonde stem.

Voorkom schreeuwen en fluisteren

Zowel schreeuwen als fluisteren vragen veel van jouw stem. In een drukke omgeving waar je slecht te verstaan bent heb je al snel de neiging om te gaan schreeuwen om jezelf verstaanbaar te maken. Probeer dit te voorkomen want zowel schreeuwen als fluisteren legt extra druk op de stembanden.

Een gezonde stem

Je kunt dus een aantal stappen zetten om een gezonde stem te waarborgen:

  • Kies professionele begeleiding die je ondersteunt bij het in topconditie houden van jouw stem.
  • Doe een goede warm-up en cool-down bij het zingen.
  • Drink veel water, dit smeert je stembanden.
  • Stemmassage kan de spieren in het strottenhoofdgebied ontspannen.
  • Neem op tijd rust.
  • Probeer schreeuwen en fluisteren te voorkomen.

Aanbevolen artikelen