Energiezuinige buiten & tuinverlichting

Met de zomer in aantocht verplaatst het leven binnenshuis zich weer meer richting buiten en dan met name de tuin, we willen lekker genieten tot ’s avonds laat en daarom is het nu bij uitstek de periode om de tuin van gezellige verlichting te voorzien. Aangezien buiten –en tuinverlichting ook vaak ’s nachts blijft branden willen wij u voorzien van tips en adviezen om deze verlichting zo milieuvriendelijk en energiebesparend te laten branden.

LED verlichting

Meest energiezuinige verlichting van dit moment is LED verlichting, dit type verlichting verbruikt in verhouding tot de lichtopbrengst (in vergelijking met ouderwetse gloei –en halogeenlampen) het minste energie. We onderscheiden 2 typen led verlichting die dezelfde voordelen op het gebied van besparing tot gevolg hebben; armaturen met geïntegreerde led’s en armaturen met fitting waar vervangbare (led) lichtbronnen in kunnen. Hieronder zullen we kort stilstaan bij de voor –en nadelen van deze 2 verschillende manieren.

Tuinverlichting en buitenlampen met geïntegreerde led’s hebben als nadeel dat de led’s vaak in geval van defect of maximaal bereikte aantal branduren niet te vervangen zijn. Tenzij de fabrikant de gebruikte led modules en led drivers als reserve onderdeel blijft kunnen leveren, zal dit door een installateur vervangen kunnen worden. In de praktijk is dit helaas niet altijd het geval en zullen de armaturen met geïntegreerde led’s in zijn geheel vervangen moeten worden wat dan ook weer de nodige kosten met zich mee brengt.

Een 2e, vaak goedkopere optie is om de lampen van uw bestaande buiten en tuinverlichting te vervangen door led lampen. U bespaart hiermee de kosten voor het aanschaffen van nieuwe armaturen en bereikt hiermee dezelfde energiebesparende voordelen. Veel buitenlampen zijn uitgerust met een GU10 of E27 fitting (gewone gloeilamp fitting). Als u bijvoorbeeld nog een GU10 halogeenlamp in het armatuur heeft zitten met zo’n 35W of 50W verbruik, kunt u deze vervangen voor een vergelijkbaar type led lamp. Met behoud van de lichtopbrengst en mooie warme kleur (2700K) verbruikt een led lamp slechts 4W of 5W. Daarnaast is het gemiddeld aantal te verwachten branduren van een GU10 led lamp een factor 10 hoger dan die bij een GU10 halogeenlamp. 

Eenvoudig en veilig aan te sluiten tuinspots

Het aanleggen van een energiezuinige led tuinverlichting hoeft niet heel moeilijk te zijn, meest veilige is om gebruik te maken van tuinspots voorzien van geaarde stekker en met voldoende IP waarde om in de tuin te kunnen plaatsten. Bij de webshop LampenOnline.com kwamen we de SLV Nautilus spike tegen die precies voldoet aan deze eisen en met energiezuinige GU10 led lamp is aan te schaffen. 

De spot kan eenvoudig met bijgeleverde grondpin gemonteerd worden in de tuin en is aan te sluiten op reeds bestaande buitenstopcontacten.  Deze is spot is eenvoudig en snel leverbaar uit voorraad en zal worden uitgeleverd via de logstieke partner van deze webshop PUPS fulfilment in Breda, voor 23.00 besteld is de volgende dag al in huis. 

Aanbevolen artikelen