Hoe groot is een voetbalveld

Ben je nieuw in de voetbalwereld of ben je gewoon nieuwsgierig naar de afmetingen van een voetbalveld? Dan ben je op de juiste plek! In dit artikel gaan we in op alle aspecten van de grootte van een voetbalveld, van de geschiedenis tot de huidige normen en regels. Lees verder om alles te weten te komen over hoe groot een voetbalveld is.

Geschiedenis van de grootte van een voetbalveld

Voordat we ingaan op de huidige normen en regels, is het interessant om te weten dat de grootte van een voetbalveld door de geschiedenis heen is veranderd. In de begindagen van voetbal was er geen vastgestelde grootte voor een voetbalveld en werden wedstrijden gespeeld op elk beschikbaar stuk gras. In 1863 werd de Football Association opgericht en werden de eerste regels vastgesteld. Hierbij werd bepaald dat de lengte van een voetbalveld tussen de 100 en 130 yards (91 en 119 meter) moest zijn en de breedte tussen de 50 en 100 yards (46 en 91 meter). Dit betekende dat er geen vaste grootte was voor een voetbalveld.

Huidige normen en regels

Tegenwoordig zijn er wel normen en regels vastgesteld voor de grootte van een voetbalveld. De internationale standaard voor een voetbalveld wordt bepaald door de FIFA, de internationale voetbalbond. Volgens de FIFA moeten voetbalvelden tussen de 100 en 110 meter lang en tussen de 64 en 75 meter breed zijn. Dit betekent dat de oppervlakte van een voetbalveld tussen de 6.400 en 8.250 vierkante meter moet zijn. Voor internationale wedstrijden en officiële wedstrijden op het hoogste niveau zijn er nog strengere regels voor de grootte van een voetbalveld.

Afmetingen van een voetbalveld

De grootte van een voetbalveld is dus tussen de 6.400 en 8.250 vierkante meter. Maar wat zijn nu precies de afmetingen van een voetbalveld? Hieronder vind je alle afmetingen die van belang zijn bij een voetbalwedstrijd:

 • Lengte: tussen de 100 en 110 meter
 • Breedte: tussen de 64 en 75 meter
 • Doelgebied: 5,5 meter vanaf de doellijn en 18,32 meter breed
 • Strafschopgebied: 16,5 meter vanaf de doellijn en 40,32 meter breed
 • Doel: 2,44 meter hoog en 7,32 meter breed
 • Middenstip: in het midden van het veld, met een straal van 9,15 meter
 • Hoekvlaggen: op elke hoek

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze afmetingen de standaard zijn, maar dat er altijd uitzonderingen kunnen zijn. Bijvoorbeeld in stadions waar de ruimte beperkt is, kan het voorkomen dat de afmetingen van het voetbalveld iets kleiner zijn dan de standaardafmetingen. Het is daarom altijd verstandig om vooraf te controleren wat de afmetingen van het voetbalveld zijn, vooral als je een wedstrijd gaat spelen.

Hoe groot is een voetbalveld in vergelijking met andere sportvelden?

Als je je afvraagt hoe groot een voetbalveld is in vergelijking met andere sportvelden, dan is het goed om te weten dat voetbalvelden tot de grootste sportvelden behoren. Hieronder vind je een vergelijking tussen de afmetingen van een voetbalveld en andere populaire sportvelden:

 • Een voetbalveld heeft een lengte van 100-110 meter en een breedte van 64-75 meter.
 • Een American footballveld is ongeveer 120 meter lang en 53 meter breed.
 • Een hockeyveld heeft een lengte van 91,4 meter en een breedte van 55 meter.
 • Een basketbalveld is ongeveer 28 meter lang en 15 meter breed.
 • Een tennisveld heeft een lengte van 23,77 meter en een breedte van 8,23 meter.

Het is dus duidelijk dat voetbalvelden over het algemeen groter zijn dan de meeste andere sportvelden.

Afmetingen voetbalveld jeugd

Een voetbalveld voor jeugdspelers heeft andere afmetingen dan een standaard voetbalveld. Voor jeugdspelers tot en met 12 jaar oud is het veld kleiner dan een standaardveld. De afmetingen van een jeugdvoetbalveld variëren afhankelijk van de leeftijdsgroep, maar de lengte van het veld ligt tussen 30 en 55 meter en de breedte ligt tussen 20 en 35 meter. Voor spelers tussen de 13 en 16 jaar oud zijn de afmetingen van het veld iets groter, maar nog steeds kleiner dan een standaardveld. Het veld heeft dan een lengte tussen 50 en 75 meter en een breedte tussen 30 en 50 meter. Deze kleinere velden zijn geschikt voor jongere spelers omdat het spel sneller en meer actiegericht wordt wanneer er minder ruimte is, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van hun technische vaardigheden en spelbegrip.

Aanbevolen artikelen