Schnitzel bakken

Schnitzel bakken kan een uitdaging zijn voor degenen die nieuw zijn in de keuken. Maar maak je geen zorgen, we hebben de ultieme gids samengesteld om je te helpen bij het maken van de perfecte schnitzel. Of je nu van varkensvlees of kip houdt, we hebben tips en trucs voor jou om te volgen. Van het bereiden van het vlees tot het kruiden en paneren, we hebben alles wat je nodig hebt om van je schnitzel een culinair hoogstandje te maken.

Inhoudsopgave

 1. De juiste schnitzel selecteren
 2. Het voorbereiden van het vlees
 3. Het paneren van de schnitzel
 4. Het bakken van de schnitzel
 5. Tips voor het serveren van de schnitzel
 6. Veelgestelde vragen over het bakken van een schnitzel
 7. Conclusie

De juiste schnitzel selecteren

Voordat je begint met het bakken van je schnitzel, moet je ervoor zorgen dat je het juiste stuk vlees hebt. Hier zijn enkele tips voor het selecteren van de perfecte schnitzel:

 • Kies vlees van goede kwaliteit: Het is belangrijk om vlees te kiezen van goede kwaliteit, omdat dit de smaak van je schnitzel beïnvloedt.
 • Kies een dun stuk vlees: Een dun stuk vlees bakt sneller en gelijkmatiger dan een dik stuk vlees, wat essentieel is voor het bereiken van de perfecte schnitzel.
 • Kies varkensvlees of kip: Traditionele schnitzels worden gemaakt van varkensvlees, maar je kunt ook kip gebruiken voor een lichtere variant.

Het voorbereiden van het vlees

Nu je de juiste schnitzel hebt geselecteerd, is het tijd om deze voor te bereiden voor het bakken. Hier zijn enkele tips voor het voorbereiden van het vlees:

 • Sla het vlees plat: Gebruik een vleeshamer of een zware pan om het vlees plat te slaan. Dit zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatiger bakt en zorgt voor een zachtere textuur.
 • Breng op smaak: Breng het vlees op smaak met zout, peper en andere kruiden naar keuze. Laat het vlees een paar minuten rusten zodat de kruiden goed kunnen intrekken.

Het paneren van de schnitzel

Het paneren van de schnitzel is een belangrijk onderdeel van het bakken. Hier zijn enkele tips voor het paneren van de schnitzel:

 • Gebruik bloem, ei en broodkruimels: Dompel het vlees eerst in bloem, daarna in losgeklopt ei en tot slot in broodkruimels. Het ei zorgt ervoor dat de broodkruimels goed blijven plakken aan het vlees.
 • Zorg ervoor dat het vlees goed bedekt is: Zorg ervoor dat het vlees goed bedekt is met bloem, ei en broodkruimels. Dit zorgt voor een gelijkmatige krokante laag wanneer je de schnitzel bakt.
 • Druk het paneermeel goed aan: Druk het paneermeel goed aan zodat het goed blijft zitten en niet loskomt tijdens het bakken. Je kunt hiervoor de achterkant van een lepel gebruiken.
 • Laat de schnitzel rusten: Laat de schnitzel enkele minuten rusten nadat je deze hebt gepaneerd, zodat het paneermeel goed hecht aan het vlees.

Het bakken van de schnitzel

Nu je schnitzel is gepaneerd, is het tijd om deze te bakken. Hier zijn enkele tips voor het bakken van de schnitzel:

 • Verwarm de olie voor: Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de olie niet te heet wordt, anders kan de schnitzel verbranden.
 • Bak de schnitzel: Bak de schnitzel aan elke kant gedurende 3-4 minuten, afhankelijk van de dikte van de schnitzel. De schnitzel moet goudbruin en krokant zijn aan de buitenkant en gaar van binnen.
 • Laat de schnitzel uitlekken: Laat de schnitzel uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen.

Tips voor het serveren van de schnitzel

Nu je de perfecte schnitzel hebt gebakken, is het tijd om deze te serveren. Hier zijn enkele tips voor het serveren van de schnitzel:

 • Serveer met citroen: Serveer de schnitzel met een partje citroen om het gerecht een extra frisse smaak te geven.
 • Serveer met aardappelen: Serveer de schnitzel met aardappelen, zoals gebakken aardappelen, aardappelpuree of frietjes.
 • Serveer met groenten: Serveer de schnitzel met groenten zoals broccoli, sperziebonen of wortels.

Veelgestelde vragen over het bakken van een schnitzel

 1. Moet ik het vlees plat slaan voordat ik het paneer? Ja, het is belangrijk om het vlees plat te slaan voordat je het paneert, omdat het vlees daardoor gelijkmatiger bakt en zachter wordt.
 2. Welk type olie moet ik gebruiken om de schnitzel te bakken? Je kunt verschillende soorten olie gebruiken, zoals zonnebloemolie, olijfolie of arachideolie. Zorg ervoor dat je de olie niet te heet laat worden.
 3. Kan ik de schnitzel ook in de oven bakken in plaats van in een pan? Ja, je kunt de schnitzel ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de schnitzel gedurende 15-20 minuten, afhankelijk van de dikte van de schnitzel.

Conclusie

Nu weet je hoe je de perfecte schnitzel kunt maken! Volg deze tips en trucs en je zult een heerlijke schnitzel op tafel zetten. Vergeet niet om het vlees plat te slaan voordat je het paneert, en gebruik goede kwaliteit vlees voor de beste smaak. Serveer met aardappelen en groenten voor een complete maaltijd. Veel succes met het bakken van je schnitzel!

Aanbevolen artikelen