Kabeljauw bakken

Kabeljauw, ook wel bekend als skrei of witte kabeljauw, is een heerlijke en veelzijdige vis die in veel gerechten kan worden gebruikt. Een van de meest populaire manieren om kabeljauw te bereiden is door het te bakken. Er zijn echter verschillende manieren om kabeljauw te bakken, elk met zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel zullen we de beste manieren bespreken om kabeljauw te bakken en hoe je ervoor kunt zorgen dat je kabeljauw perfect gebakken wordt.

Inhoudsopgave

 1. Waarom is kabeljauw een goede keuze om te bakken?
 2. De voorbereiding: hoe bereid je kabeljauw voor op het bakken?
 3. Hoe kies je de beste pan voor het bakken van kabeljauw?
 4. Hoe kabeljauw te bakken op het fornuis
  1. Klassieke methode
  2. Met een bierbeslag
  3. Met kruidenkorst
  4. Met citroenboter
 5. Hoe kabeljauw te bakken in de oven
  1. Gepaneerd
  2. Met groenten
  3. Met mosterdkorst
  4. Met citroen en dille
 6. Tips voor het serveren van perfect gebakken kabeljauw
 7. Conclusie
 8. Veelgestelde vragen
  1. Moet ik de huid van de kabeljauw verwijderen voordat ik deze ga bakken?
  2. Hoe weet ik of de kabeljauw gaar is?
  3. Kan ik kabeljauw ook grillen in plaats van bakken?
  4. Kan ik kabeljauw ook stomen in plaats van bakken?
  5. Welke bijgerechten passen goed bij gebakken kabeljauw?

1. Waarom is kabeljauw een goede keuze om te bakken?

Kabeljauw is een zeer veelzijdige vis die zich goed leent voor verschillende kooktechnieken. Het bakken van kabeljauw is een van de populairste manieren om deze vis te bereiden. Het is niet alleen snel en gemakkelijk, maar het zorgt er ook voor dat de vis zijn natuurlijke smaak en textuur behoudt.

Kabeljauw is bovendien een gezonde keuze. Het is rijk aan eiwitten en bevat weinig vetten. Het is ook een goede bron van vitamines en mineralen zoals vitamine B12, vitamine D en selenium.

2. De voorbereiding: hoe bereid je kabeljauw voor op het bakken?

Voordat je kabeljauw gaat bakken, is het belangrijk om deze goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat de vis goed schoon is en dep hem droog met keukenpapier. Bestrooi de vis met zout en peper en laat hem even rusten.

Als je de vis extra smaak wilt geven, kun je hem marineren in bijvoorbeeld knoflook, citroen of kruiden naar keuze.

3. Hoe kies je de beste pan voor het bakken van kabeljauw?

Een goede pan is essentieel voor het bakken van kabeljauw. Het is belangrijk om een pan te kiezen die niet te klein is, zodat de vis voldoende ruimte heeft om te bakken. Daarnaast is het belangrijk om een pan te kiezen die een goede antiaanbaklaag heeft, zodat de vis niet aan de pan blijft plakken tijdens het bakken.

Een gietijzeren pan of een pan van roestvrij staal zijn goede opties. Zorg er wel voor dat de pan goed heet is voordat je de vis erin legt, zodat de vis een mooie bruine kleur krijgt en niet aan de pan blijft plakken.

4. Hoe kabeljauw te bakken op het fornuis

Er zijn verschillende manieren om kabeljauw te bakken op het fornuis. Hieronder bespreken we vier populaire methoden.

4.1. Klassieke methode

De klassieke manier om kabeljauw te bakken is heel eenvoudig. Verhit een pan met wat boter en/of olie en leg de kabeljauw in de pan. Bak de kabeljauw aan beide kanten goudbruin. Het duurt ongeveer 3-5 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de vis.

4.2. Met een bierbeslag

Een andere lekkere manier om kabeljauw te bakken is met een bierbeslag. Meng bloem, bier, zout en peper in een kom en roer tot een beslag. Verhit olie in een pan en haal de kabeljauw door het beslag. Bak de kabeljauw in de pan tot deze goudbruin is.

4.3. Met kruidenkorst

Een derde optie is om de kabeljauw te bakken met een kruidenkorst. Meng fijngehakte kruiden (bijvoorbeeld peterselie, tijm en rozemarijn) met broodkruimels en paneermeel. Bedek de kabeljauw met het kruidenmengsel en bak de kabeljauw in een pan tot deze gaar is.

4.4. Met citroenboter

Tot slot kun je kabeljauw bakken met citroenboter. Smelt boter in een pan en voeg citroensap, knoflook en verse peterselie toe. Bak de kabeljauw in de pan tot deze gaar is en bedek de vis met de citroenboter.

5. Hoe kabeljauw te bakken in de oven

Kabeljauw kan ook worden gebakken in de oven. Hieronder bespreken we vier populaire methoden.

5.1. Gepaneerd

Een populaire manier om kabeljauw in de oven te bakken is door deze te paneren. Meng paneermeel met kruiden naar keuze. Haal de kabeljauw door het paneermeel en leg deze op een bakplaat. Bak de kabeljauw in de oven op 200 graden Celsius gedurende 10-15 minuten.

5.2. Met groenten

Een andere optie is om de kabeljauw te bakken met groenten. Leg de kabeljauw in een ovenschaal en voeg groenten zoals tomaten, courget

5.3. Met mosterdkorst

Een derde optie is om de kabeljauw te bakken met mosterdkorst. Meng mosterd, mayonaise, paneermeel en kruiden naar keuze in een kom. Bedek de kabeljauw met het mengsel en leg deze op een bakplaat. Bak de kabeljauw in de oven op 180 graden Celsius gedurende 20-25 minuten.

5.4. Met citroen en dille

Tot slot kun je kabeljauw bakken met citroen en dille. Leg de kabeljauw in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Voeg citroenschijfjes en dille toe. Bak de kabeljauw in de oven op 180 graden Celsius gedurende 20-25 minuten.

6. Tips voor het serveren van perfect gebakken kabeljauw

Na het bereiden van de perfecte kabeljauw, wil je deze natuurlijk ook op de juiste manier serveren. Een belangrijke tip is om de vis niet te lang te laten rusten voordat je deze serveert. Als je de kabeljauw te lang laat liggen, kan deze droog worden en verliest het zijn smaak en textuur. Serveer de vis direct op een voorverwarmd bord, bijvoorbeeld met gestoomde groenten en aardappelen. Garneer met wat verse kruiden en een partje citroen voor extra smaak en een mooie presentatie. Bon appetit!

7. Conclusie

Kabeljauw bakken is een eenvoudige manier om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Door het gebruik van verschillende kruiden en bereidingswijzen kun je steeds weer nieuwe smaken creëren. Zorg ervoor dat je de juiste vis kiest en deze op de juiste manier bereidt. Op deze manier geniet je optimaal van de heerlijke smaak van kabeljauw.

8. Veelgestelde vragen

8.1. Moet ik de huid van de kabeljauw verwijderen voordat ik deze ga bakken?

Dit is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De huid van kabeljauw is eetbaar en kan bij het bakken lekker krokant worden. Als je de huid niet lekker vindt, kun je deze natuurlijk verwijderen voordat je de vis gaat bakken.

8.2. Hoe weet ik of de kabeljauw gaar is?

Een simpele manier om te testen of de kabeljauw gaar is, is door met een vork in het dikste gedeelte van de vis te prikken. Als de vis makkelijk uit elkaar valt, is deze gaar.

8.3. Kan ik kabeljauw ook grillen in plaats van bakken?

Ja, kabeljauw is ook geschikt om te grillen. Leg de vis op een grillpan of barbecue en grill deze aan beide kanten tot deze gaar is.

8.4. Kan ik kabeljauw ook stomen in plaats van bakken?

Ja, kabeljauw is ook geschikt om te stomen. Leg de vis in een stoommandje en stoom deze gedurende 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis.

8.5. Welke bijgerechten passen goed bij gebakken kabeljauw?

Kabeljauw smaakt heerlijk met gebakken aardappelen, groene groenten zoals sperziebonen of broccoli, of een frisse salade. Een groene salade met cherrytomaatjes, komkommer en een vinaigrette van olijfolie en balsamicoazijn is bijvoorbeeld een goede keuze.

Aanbevolen artikelen