Wanneer is het volle maan?

volle maan

De volle maan is een van de meest opvallende en fascinerende fenomenen in de nachtelijke hemel. Het gebeurt wanneer de maan zich in dezelfde positie bevindt tussen de aarde en de zon, waardoor de gehele maan verlicht wordt. De volle maan is vaak het middelpunt van folklore en legenden in veel culturen, en wordt vaak geassocieerd met romantiek, magie en geheimzinnigheid. Soms wordt de volle maan ook wel de “maan van de verandering” genoemd, omdat het wordt gezien als een tijd van groei en transformatie.

Wanneer is het volle maan in 2023?

De datums voor volle maan in 2023 zijn:

 • 1 januari
 • 27 februari
 • 7 maart
 • 6 april
 • 5 mei
 • 4 juni
 • 3 juli
 • 1 augustus
 • 29 september
 • 28 oktober
 • 27 november
 • 27 december

Houd er wel rekening mee dat deze datums afhankelijk zijn van uw tijdzone en dat de exacte tijd van de volle maan kan variëren.

Wat is volle maan precies?

Een volle maan is een fase in de maancyclus waarbij de maan zich in een positie bevindt waarbij het gehele oppervlak van de maan verlicht is door de zon. Dit gebeurt wanneer de maan tussen de aarde en de zon in staat, waardoor de zonnestralen rechtstreeks op de maan schijnen. Vanaf de aarde gezien, lijkt de maan dan groot en helder.

De maancyclus duurt gemiddeld 29,5 dagen, waarbij een volle maan elke 29,5 dagen plaatsvindt. Dit betekent dat er elke maand een volle maan is, en in sommige gevallen zelfs twee in een maand, dit noemt men een “blue moon”.

Hoe ontstaat volle maan?

De volle maan ontstaat wanneer de maan zich in dezelfde positie bevindt tussen de aarde en de zon, waardoor de gehele maan verlicht wordt. Dit gebeurt wanneer de maan in de tegenovergestelde positie van de zon staat, waardoor het licht van de zon rechtstreeks op de maan valt. Hierdoor lijkt het alsof de maan volledig verlicht is. Deze gebeurtenis wordt ook wel een syzygie genoemd.

Volle maan maart 2023

De volle maan in maart 2023 zal plaatsvinden op woensdag 7 maart 2023. Dit is de eerst volle maan van maart 2023. Let wel, dit is gebaseerd op gegevens van het moment van mijn laatste update, dit kan afwijken van de werkelijkheid. Het is altijd verstandig om de laatste informatie te verifiëren via een betrouwbare bron.

Volle maan april 2023

De volle maan in april 2023 zal plaatsvinden op donderdag 6 april 2023. Dit is de enige volle maan van april 2023.

Volle maan mei 2023

De volle maan in mei 2023 zal te zien zijn op 5 mei 2023. Alleen op deze datum in kun je de volle maan zien in mei 2023.

Volle maan juni 2023

In juni 2023 is de volle maan te zien op 4 juni 2023.

Volle maan juli 2023

De volle maan kun je in de maand juli in 2023 zien op 3 juli 2023.

Volle maan augustus 2023

Op 1 augustus 2023, de eerste dag van augustus 2023 kun je de volle maan spotten.

Volle maan september 2023

In september 2023 zie je de volle maan schijnen op 29 september 2023.

Volle maan oktober 2023

Op 28 oktober 2023 zie je de volle maan in volle glorie, aan het einde van de maand oktober in 2023.

Volle maan november 2023

Voor de volle maan in november 2023 moet je wachten tot de datum 27 november 2023.

Volle maan december 2023

De laatste volle maan van het jaar 2023 zijn je om precies te zijn op 27 december 2023.

Wat is het effect van volle maan?

Er zijn veel theorieën over de effecten van een volle maan op mensen en de natuur, maar de wetenschappelijke consensus is dat er geen significante effecten zijn. Studies hebben geen aanwijzingen gevonden dat een volle maan invloed heeft op gedrag, gezondheid of natuurlijke gebeurtenissen zoals weersomstandigheden of aardbevingen. Er zijn wel enkele verhalen, legendes en folklore die beweren dat een volle maan invloed heeft op mensen en dieren, zoals verhoogde emotionele spanningen, verhoogde criminaliteit en zelfs veranderend gedrag bij dieren. Maar deze claims zijn niet wetenschappelijk bewezen. Het is belangrijk om te weten dat de maan alleen een reflectie is van het zonlicht en geen eigen licht produceert en dus niet in staat is om direct effecten te hebben op de aarde.

Wat is de supermaan?

Een supermaan is een volle maan die zich in de dichtstbijzijnde baan rond de aarde bevindt, wat resulteert in een grotere en helderdere maan dan normaal. Dit gebeurt wanneer de maan in zijn volle fase is terwijl het ook op zijn dichtstbijzijnde punt in zijn baan rond de aarde is. Dit kan eenmaal per maand gebeuren, maar het komt niet vaak voor dat het samenvalt met de volle maan.

Wanneer is de supermaan?

De datum van een supermaan varieert afhankelijk van de maan’s baan rond de aarde. Er zijn meerdere supermanen per jaar, maar ze komen niet vaak voor. Je kunt de exacte datum van een supermaan vinden door de volgende website te bekijken: https://www.timeanddate.com/moon/super-moon.html waar je de komende supermanen kunt vinden en de exacte datum en tijd waarop ze zich zullen voordoen. Houd er wel rekening mee dat de datum en tijd van een supermaan kunnen variëren afhankelijk van uw locatie en tijdzone.

Wat hebben de maan en eb en vloed met elkaar te maken?

De maan en eb en vloed zijn verbonden omdat de zwaartekracht van de maan invloed heeft op de oceanen op aarde. De zwaartekracht van de maan trekt aan de oceanen, waardoor er een hoge en lage golven ontstaan. Deze golven worden tijdens het hoogtepunt van deze golven eb en tijdens het laagtepunt vloed genoemd.

Tijdens de eb, wanneer de maan zich op de tegenovergestelde zijde van de aarde bevindt ten opzichte van de zon, trekt de zon ook aan de oceanen. Dit leidt tot een kleiner verschil tussen hoog en laag water, en dus een kleinere eb en vloed. Tijdens een volle maan of een nieuwe maan, wanneer de maan en de zon op dezelfde zijde van de aarde zijn, zijn de zwaartekrachten van de maan en de zon gericht op dezelfde kant van de aarde en is het verschil tussen hoog en laag water groter, wat leidt tot hogere eb en lagere vloed.

Het is belangrijk om te weten dat de maan niet alleen de grootste invloed heeft op de eb en vloed, er zijn nog meer factoren die invloed hebben zoals de wind, de oceanen stromingen, de geografie van de kusten en het weer.

Meer lezen? Lees hier wanneer je de klok moet verzetten, hoe je bloemkool moet koken en hoe lang je aardappels moet koken.

Aanbevolen artikelen