Klok verzetten

Twee keer in het jaar is het weer zover. De klok moet weer verzet worden, maar wanneer moet dat ook al weer? Jaarlijks komt de discussie dan ook weer terug of het niet afgeschaft moet worden. In Nederland houden we ons hier maar graag aan vast, maar in sommige landen verzetten ze de klok nooit. Waarom doen we dat in Nederland? In dit artikel lees je alles over de klok verzetten. Je leest zelfs nog een handig ezelsbruggetje zodat jij het nooit meer vergeet. 

Wanneer klok verzetten

De datum wanneer de klok wordt verzet is elk jaar anders. Voor de zomertijd is dan namelijk altijd in het laatste weekend van maart. Dan wordt gaat de klok een uur vooruit. De zomertijd zorgt ervoor dat het ‘s ochtends een uur langer licht is en ‘s avonds een uur later donker. In het laatste weekend van oktober gaat de klok weer een uur terug. 

Klok verzetten 2022

De klok verzetten doen we in 2022 op in de nacht van 26 op 27 maart om 02:00 uur. De klok gaat dan een uur vooruit, dus om 02:00 wordt de klok verzet naar 03:00 uur. Je kan dan een uurtje minder slapen. De klok zetten we in oktober weer terug naar de wintertijd en dat is in de nacht van 30 oktober en 31 oktober om 03:00 uur. Dan gaan de klok van 03:00 uur naar 02:00 uur. Dan kun je juist weer een uurtje langer slapen. 

Klok verzetten 2021

Jaarlijks moet de klok twee keer verzet worden, zo ook in 2021. In 2021 hebben we de klok verzet naar de zomertijd in de nacht van 28 en 29 maart (het laatste weekend van maart) en naar de wintertijd hebben we de klok verzet in de nacht van 30 oktober en 31 oktober. 

Waarom klok verzetten?

Sinds 1977 verzetten we twee keer per jaar de klok. Dit is een afspraak van de Europese Unie, elk land in Europa verzet de klok in de zomertijd een uur vooruit en in de wintertijd een uur achteruit. Veel Europese landen deden dit al, dit deden ze om energie te besparen. Dit had te maken met de oliecrisis. Doordat het langer licht was, konden we langer profiteren van het daglicht in plaats van energie verbruiken door verlichting. Nederland is hier toen aan mee gaan doen, zodat ze dezelfde tijd hadden als de buurlanden. Dit geldt niet voor alle landen in de wereld. 

Ezelsbruggetjes voor klok verzetten

Er zijn een aantal ezelsbruggetjes die je helpen bij het onthouden of de klok vooruit of achteruit gezet moet worden. Hieronder hebben we een aantal voor je neergezet:

  • De zomertijd gaat in in het voorjaar, dus dan gaat de klok vóóruit.
  • Korte broek, korter slapen. Lange broek, langer slapen. 
  • Gaat het weer achteruit? Dan gaat de klok ook achteruit. 
  • Een Engels gezegde: Spring forward, Fall back.

Klok verzetten afschaffen?

Elk jaar wordt er weer over gediscussieerd, moeten we de zomertijd nou afschaffen of niet? Tot op heden is er nooit een knoop doorgehakt om het af te schaffen, dus verzetten we de tijd nog steeds twee keer per jaar. Voor veel mensen is het verzetten van de klok een verstoring van de biologische klok . Het zal nog wel even duren voordat er een kogel door de kerk gaat. Tot die tijd blijven de de klok gewoon verzetten in de zomer- en wintertijd. En weet je het nog? In het VOORjaar, gaat de klok VOORuit. 

Aanbevolen artikelen