Chocolade cheesecake is een heerlijk dessert dat de perfecte combinatie biedt van een romige cheesecake en een rijke chocoladesmaak. Hieronder vindt u een uitgebreid recept om deze heerlijke taart te maken.
Ingrediënten
- 200 gram chocoladekoekjes
- 100 gram boter
- 600 gram roomkaas
- 150 gram suiker
- 3 eieren
- 150 ml zure room
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1 theelepel vanille-extract
- 200 gram pure chocolade
- snufje zout
Materiaal
- Springvorm (diameter 24 cm)
- Keukenmachine of plastic zak en deegroller
- Kom
- Mixer
- Spatel
- Au bain-marie pan
- Bakpapier
Bereidingstijd: ongeveer 1 uur en 30 minuten (exclusief koeltijd)
Stappenplan voor het maken van chocolade cheesecake
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Verkruimel de chocoladekoekjes in een keukenmachine of doe ze in een plastic zak en sla erop met een deegroller tot er fijne kruimels ontstaan.
- Smelt de boter in een pan of magnetron en voeg de koekkruimels toe. Meng goed door elkaar.
- Doe het koekjesmengsel in de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast om op te stijven.
- Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de roomkaas met de suiker tot een glad mengsel.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop steeds goed door.
- Voeg de zure room, cacaopoeder, vanille-extract en een snufje zout toe en meng goed door elkaar.
- Voeg de gesmolten chocolade toe en meng tot alles goed is gemengd.
- Haal de springvorm uit de koelkast en giet het mengsel erin.
- Bak de cheesecake ongeveer 50-60 minuten in de voorverwarmde oven.
- Zet de oven uit en laat de cheesecake nog 30 minuten in de oven staan.
- Haal de cheesecake uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Zet de cheesecake minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Veelgestelde vragen over chocolade cheesecake
- Kan ik de cheesecake invriezen? Ja, je kunt de cheesecake invriezen. Laat hem wel eerst volledig afkoelen en verpak hem goed in plasticfolie voordat je hem in de vriezer plaatst.
- Kan ik melkchocolade gebruiken in plaats van pure chocolade? Ja, je kunt melkchocolade gebruiken, maar dit zal wel leiden tot een minder intense chocoladesmaak.
- Kan ik de koekjesbodem vervangen door een andere bodem? Ja, je kunt de koekjesbodem vervangen door bijvoorbeeld een bodem van verkruimelde biscuits of speculaas. Houd er wel rekening mee dat de smaak en structuur van de cheesecake hierdoor kunnen veranderen.