Hoe laat wordt het donker?

hoe laat wordt het donker

Gedurende het jaar wordt verschilt het per seizoen hoe laat het donker wordt. Eigenlijk verschilt het per dag. De zon gaan bijna nooit precies op dezelfde tijd als de dag ervoor onder. Er is altijd wel verschil in minuten te zien. Maar hoe laat gaat de zon precies onder? Dat kan berekend worden aan de hand van de astronomische avondschemering. Meer hierover lees je in dit artikel.

Hoe laat wordt het donker vandaag?

Het kan verschillende redenen hebben waarom jij wil weten hoe laat het donker wordt vandaag. Misschien moet je alleen op de fiets terug en heb je geen lamp of misschien wil je graag een mooie foto maken van de zonsondergang. Wat je reden ook is, het is mogelijk om dagelijks te weten wanneer de zon ondergaat. Om precies dit precies te weten over vandaag, kun je het beste kijken op deze website waarbij dit actueel aangegeven wordt. Klik hier om erachter te komen hoe laat het donker wordt vandaag. Hier wordt actueel geüpdatet wanneer de zon ondergaat, maar ook wanneer het licht wordt. Dit hangt af van de astronomische schemering.

Hoe lang duurt het voordat het donker is na zonsondergang?

Na zonsondergang duurt het niet lang voordat het echt donker is. Voordat de zon ondergaat wordt, is er sprake van de zonsondergang. De zonsondergang bestaat uit drie gradaties:

  • Burgerlijke avondschemering
    Hiervan is sprake als het middelpunt van de zon 6 graden onder de horizon staat.
  • Nautische avondschemering
    Als het middelpunt van de zon tussen de 6 en 12 graden onder de horizon staat, spreek je van de nautische avondschemering.
  • Astronomische avondschemering
    Staat het middelpunt van de zon tussen de 12 en 18 graden onder de horizon? Dan zit te zonsondergang in zijn laatste stap en zal het bijna donker zijn.

Het is helemaal donker wanneer de het middelpunt van de zon meer dan 18 graden onder de horizon staat.

Hoe laat wordt het donker in oktober?

In oktober wordt het eerder donker dan in de zomermaanden. Dat komt omdat het dan winter wordt en de zon in dit seizoen eerder onder gaat. Gemiddeld gezien gaat de zon onder in oktober om 18.45 uur. In de maand september en oktober worden de dagen het snelst korter. Per dag is dit 4 minuten eerder. In november wordt het pas echt vroeg donker, dan kan de zon zelfs om 16.45 al onder zijn.

Hoe laat gaat de zon onder in februari?

In februari voelt het alsof de dagen weer wat langer duren en dat het langer licht is. Toch zijn de dagen even lang als in oktober en november. Waarschijnlijk hebben we dat gevoel omdat de lente er weer aan komt en de dagen weer wat langer duren, oftewel dat het wat langer ligt is per dag. In begin februari wordt het donker rond 17.30 uur en eind februari rond 18.15 uur.

Hier kun je precies zien hoe laat de zon op- en ondergaat per dag in 2022.

Klok verzetten?

Wanneer het donker wordt, hangt af van het seizoen waar we in zitten. 2 keer per jaar moet je je klok verzetten en dat houdt in dat het ineens eerder donker wordt of juist later. In het voorjaar moet je eind maart de klok vooruit zetten en in het najaar zet je de klok achteruit in oktober.

Aanbevolen artikelen