0.00: welke soorten zijn er?

Er zijn heel veel mensen die zoeken naar 0.00. Grote kans dat mensen aan het zoeken zijn naar 0.00 bier. Tegenwoordig zie je steeds meer van deze lekkere bieren op de markt komen, hartstikke fijn, maar wat is 0.00 bier eigenlijk? Zit daar helemaal geen alcohol in? En hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? 

0.00 bier

0.00 bier is bier dat voor 0.00% bestaat uit alcohol. Ideaal dus wanneer je naar een feestje gaat en je de bob bent. Zo kun je toch bier drinken, maar bevat het geen alcohol. Daarnaast is het ideaal als je zwanger bent of een andere reden hebt om niet te drinken. Op die manier kun je toch gezellig bier mee drinken en kun jij toch nog genieten van de smaak van bier. 

0.00 bier: hoe wordt het gemaakt

Bij het brouwen van bier worden 4 ingrediënten gebruikt:

  • Water
  • Hop
  • Gist
  • Mout

Deze ingrediënten worden ook gebruikt bij het brouwen van 0.00 bier. Het gist dat in het bier zit, zorgt voor de smaak van het bier, het alcoholpercentage en de koolzuur dat het bier uiteindelijk bevat. Om alcoholvrij bier te maken, wordt er speciale gist gebruikt. De vergisting vindt plaats bij een lage temperatuur en door deze af te breken, net voor de vergisting zorg je ervoor dat het bier geen alcohol bevat. Zo krijg je 0.00 bier. 

Destilleren

Er is ook nog een andere manier om 0.00 bier te brouwen. Hiermee wordt het bier gemaakt zoals andere bieren, alleen wordt het alcohol er vervolgens weer uitgehaald. Dit wordt ook wel destilleren genoemd. Hiermee wordt door middel van verhitting de alcohol uit het bier gehaald. Een nadeel hiervan is dat de aroma’s van het bier ook verdwijnen. Deze worden nadat alle alcohol eruit is gedestilleerd weer toegevoegd. 

0.00

0.00 bier soorten

Zoals we hierboven al aangegeven hebben zijn er veel verschillende 0.00 bieren en het blijft maar toenemen. Er zit echter wel verschil in alcoholvrij bier en alcoholarm bier. Volgens de wet in Nederland moet in alcoholvrij bier maximaal 0.1% alcohol zitten, 0.0% betekent dus dat er afgekort 0.0% in het bier zit. Alcoholarm bier mag volgens de wet max. 1.2% alcohol bevatten. Let hier dus goed op als je alcoholvrij bier gaat kopen. 

Let op: in andere landen gelden andere normen, dus let goed op buitenlandse bieren. Daar kan namelijk op staat dat hij alcoholvrij is, terwijl dit volgens Nederlandse normen alcoholarm is. 

We hebben een aantal heerlijke 0.00 bieren voor je onder elkaar gezet:

  • Brand IPA 0.00
  • Bavaria 0.00 IPA
  • La Trappe Nillis
  • Leffe Blond

0.00 of alcoholarm?

Nu weet je dat wanneer je op zoek bent naar 0.00 bier dat je rekening moet houden met het feit dat er ook alcoholarme bieren op de markt zijn. Daarnaast moet je ook rekening houden dat sommige bieren aangeven dat ze alcoholvrij zijn, maar eigenlijk alcoholarm zijn omdat deze bier uit andere landen komen. Andere landen hebben niet dezelfde normen die ze nastreven als in Nederland. Let hier daarom goed op als je bijvoorbeeld echt geen alcohol mag hebben als je bijvoorbeeld zwanger bent. Kijk goed op het etiket, wat het percentage alcohol is.

Ben je gewoon op zoek naar een biertje dat niet te veel alcohol bevat? Dan hoef je niet per se te kiezen voor 0.00, maar is een alcoholarm biertje ook prima om voor te kiezen.

Aanbevolen artikelen