Wie nu nog steeds beweert dat onze planeet niet onderhevig is aan heftige klimaatveranderingen, steekt zijn kop diep in het zand. Onze zomers zijn de laatste tijd eerder een verzameling van warme grijsachtige regendagen waarbij je je afvraagt wanneer het de laatste keer was dat je een azuurblauwe lucht zag. Door de hogere temperaturen smelten de ijskappen, zijn er zwaardere stormen, meer overstromingen en ga zo maar door. Het is dus raadzaam dat we ingrijpen om dit tegen te gaan. Dit kan makkelijk door zelf duurzame keuzes te maken in je dagelijks leven. In dit artikel leggen we je uit hoe dit in de praktijk toepast.
Kies voor lokale en organische producten
Kiezen om je etenswaren, groenten en fruit te halen bij de lokale boer in het dorp of een paar dorpen verder, is een goed begin. Op die manier steun je de kleine ondernemers en weet je dat je organische producten koopt. Dit natuurlijk wel op voorwaarde dat het land niet verbouwd wordt door gebruik te maken van pesticiden of andere giftige stoffen. Door organische producten te kopen, ga je tevens de massaproductie tegen, die maar weinig rekening houdt met het milieu. Verder wordt er heel veel weggegooid simpelweg omdat de groenten en het fruit er niet ‘mooi’ genoeg uitzien. Dit ‘lelijk fruit’ en alles wat volgens de verpakking over datum is, wordt weggeknikkerd in een container boordevol afval op de parking van de supermarkt. Vervolgens halen ze de container op en vernietigen ze de items. Waarom deze producten niet gratis weggeven aan mensen in nood? Of een recyclebare mogelijkheid zoals de tweedehandsklerenbakken waar je bijvoorbeeld kleren en andere spullen zoals een oude rugzak heren in kwijt kan.
Ga voor hernieuwbare energie
Naast een duurzame rugtas kind, is het een goed idee om zonnepanelen te installeren op je dak. Je hebt zo binnen mum van tijd hernieuwbare energie! Op deze manier zorg je ervoor dat er minder stroom opgewekt moet worden aan de hand van milieuverontreinigende en soms zelfs wel milieuvernietigende elektriciteitsopwekkers zoals kerncentrales. Gelukkig heerst er de laatste jaren een tendens om nutsvoorzieningen te creëren uit hernieuwbare bronnen. Dit is allemaal goed en wel, maar het is in de eerste plaats natuurlijk ook belangrijk dat je geen onnodige energie verbruikt. Denk maar aan die smartphone die de hele tijd aan de oplader hangt, hoewel deze al volgeladen is. Gooi die elektrische verwarming de deur uit en overweeg om te verwarmen op hout. Wist je dat een gemiddelde douche van 5 minuten zo’n 150 liter water verbruikt? Hoe lang sta jij dagelijks onder de douche?
Het dubbele karakter van de digitale voetafdruk
Last but not least, hebben we de digitale voetafdruk. Sinds de komst van het internet en de technologisering van onze maatschappij in het algemeen, is onze economie groener geworden. Minder papierverbruik, het gebruik van videoconferenties in plaats van naar vergaderingen te vliegen en de invoering van slimme netwerken om energie te besparen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe digitalisering ons kan helpen het milieu te beschermen. Maar de opkomst van deze levenswijze heeft ertoe geleid dat de digitale sector zelf een grote energieverbruiker en producent van broeikasgassen is geworden. Denk maar aan de materialen die nodig zijn om laptops en smartphones te vervaardigen. Technologie is een van de snelst groeiende sectoren, wat betekent dat alle apparaten razendsnel verouderen. Verder is het herstellen van oude apparatuur vaak kostelijker dan het aankopen van nieuwe. Waar denk je dat onze oude toestellen terechtkomen?