Stappenplan voor het verbouwen van je tuin

Een tuin is een plek waar je kunt ontspannen en genieten van de buitenlucht. Het kan echter voorkomen dat je tuin verouderd is en toe is aan een renovatie. Het verbouwen van je tuin kan een leuke en uitdagende onderneming zijn. In dit artikel bespreken we waarom je je tuin zou willen verbouwen en we geven je een stappenplan voor het verbouwen van je tuin.

Waarom je tuin verbouwen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je tuin wilt verbouwen. Misschien vind je de uitstraling niet meer passen bij je persoonlijke smaak of wil je meer ruimte creëren. Het kan ook zijn dat je wilt overstappen naar een meer duurzame tuin of een tuin die beter past bij je levensstijl. Een verbouwing kan dan de oplossing zijn. Maar voordat je begint met het verbouwen van je tuin, is het belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken en welk budget je hiervoor hebt. Ook moet je kijken of je het zelf wilt gaan verbouwen of dat je een externe partij moet inschakelen. Als je je tuin zelf wilt gaan verbouwen dan is het aan te raden om goede gereedschappen te kopen bij bedrijven zoals Mastertools.

Stappen voor het verbouwen van je tuin

  1. Ontwerp: maak een ontwerp van je nieuwe tuin. Bedenk wat voor sfeer en uitstraling je wilt creëren en welke elementen je wilt opnemen. Houd ook rekening met de grootte van je tuin en de hoeveelheid lichtinval.
  1. Opruimen: voordat je begint met het verbouwen van je tuin, is het verstandig om eerst op te ruimen. Verwijder alle planten en materialen die niet meer passen bij je nieuwe ontwerp. Dit zorgt voor meer ruimte en een frisse start.
  1. Bodemverbetering: een gezonde bodem is essentieel voor een mooie tuin. Zorg voor goede bodemverbetering door bijvoorbeeld compost toe te voegen en de bodem goed te beluchten.
  1. Beplanting: kies planten die passen bij je nieuwe ontwerp en bij je persoonlijke smaak. Houd rekening met de bloeitijd van de planten en de hoeveelheid zonlicht die de tuin krijgt.
  1. Tuinmeubilair: kies voor tuinmeubilair dat past bij je nieuwe ontwerp en bij je persoonlijke smaak. Denk bijvoorbeeld aan een loungeset, tuinbank of hangmat. Zorg ervoor dat het meubilair bestand is tegen weersinvloeden en van goede kwaliteit is.
  1. Verlichting: verlichting is een belangrijk onderdeel van een tuin en kan zorgen voor sfeer en veiligheid. Kies voor verlichting die past bij de stijl van je tuin en zorg voor voldoende licht op de juiste plekken.
  1. Tuinaccessoires: accessoires zijn een goede manier om een tuin persoonlijkheid te geven en om de stijl van de tuin te versterken. Denk bijvoorbeeld aan potten, tuinkussens, beelden en andere decoratie.

Wat kost een tuinrenovatie per m2?

De kosten van een tuin renovatie per m2 kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de renovatie, het materiaalgebruik, de arbeidskosten, enzovoort. Over het algemeen kunnen de kosten voor een tuinrenovatie variëren tussen de €50 en €200 per m2.

Een eenvoudige make-over van een bestaande tuin, inclusief beplanting, kan relatief goedkoop zijn, met een gemiddelde kostprijs van €50 tot €75 per m2. Voor een uitgebreide renovatie met nieuwe bestrating, verlichting, irrigatiesysteem en andere functies, kan de kostprijs oplopen tot €150 tot €200 per m2.

Het is belangrijk om op te merken dat deze kostenramingen slechts een ruwe schatting zijn en dat de daadwerkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw tuin en de keuzes die je maakt met betrekking tot materialen en arbeid. Het is dus aan te raden om een offerte aan te vragen bij een professionele hovenier om een nauwkeurige schatting van de kosten te krijgen.

Aanbevolen artikelen