Wie heeft de trouwjurk bedacht?

Als je denkt aan een trouwceremonie, is de kans groot dat je je meteen een bruid in een witte jurk voorstelt. Maar heb je je ooit afgevraagd waar deze traditie vandaan komt en wie verantwoordelijk is voor het bedenken van de trouwjurk? In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis van de trouwjurk en degenen die hebben bijgedragen aan het creëren van deze iconische look.

De oorsprong van de trouwjurk

Voordat we ingaan op wie de trouwjurk heeft bedacht, is het interessant om te kijken naar waar de traditie van de bruidsjurk vandaan komt. Hoewel er geen concrete bewijzen zijn, wordt aangenomen dat de witte trouwjurk is ontstaan in de tijd van de Romeinen. In die tijd droegen bruiden een witte toga die symbool stond voor maagdelijkheid en onschuld.

Koningin Victoria en de witte trouwjurk

Hoewel de witte trouwjurk al bestond, is het vooral Koningin Victoria van Engeland die de jurk tot een ware trend heeft gemaakt. In 1840 trouwde zij met Prins Albert in een witte jurk, wat destijds een opvallende keuze was omdat witte jurken vooral werden geassocieerd met rouw. Victoria’s keuze voor een witte jurk werd gezien als een teken van welvaart en luxe, en al snel begonnen andere aristocratische vrouwen haar voorbeeld te volgen.

De evolutie van de trouwjurk

In de loop der jaren is de trouwjurk veranderd en geëvolueerd. Zo werd in de jaren ’20 van de vorige eeuw de trouwjurk korter en kwamen er meer onconventionele kleuren in het spel. Tijdens de jaren ’60 en ’70 werden trouwjurken vaak gedragen met een hoed of sluier, terwijl in de jaren ’80 de jurken juist groter en uitbundiger werden. Tegenwoordig is alles mogelijk als het gaat om trouwjurken, van een klassieke witte jurk tot een felgekleurde jumpsuit.

Ontwerpers van trouwjurken

Hoewel de traditie van de trouwjurk al eeuwenoud is, zijn er ook ontwerpers die hebben bijgedragen aan het creëren van nieuwe trends en stijlen. Een van de meest invloedrijke ontwerpers is Vera Wang, die vooral bekend staat om haar elegante en moderne ontwerpen. Ook Christian Dior heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de trouwjurk, met zijn New Look-jurk die in 1947 werd geïntroduceerd. Andere bekende ontwerpers van trouwjurken zijn onder meer Oscar de la Renta, Elie Saab en Carolina Herrera.

Duurzaamheid en de trouwjurk

Een belangrijk thema in de mode-industrie van vandaag is duurzaamheid, en dat geldt ook voor trouwjurken. Veel bruiden willen graag een jurk dragen die niet alleen mooi is, maar ook duurzaam en ethisch verantwoord geproduceerd is. Daarom zien we steeds meer bruidsmodeontwerpers die gebruik maken van duurzame materialen en productiemethoden.

Neem zeker een kijkje bij de Honeymoon Shop voor een trouwjurk!

Aanbevolen artikelen