Broccoli koken

Broccoli koken, dat is voor veel mensen nog best lastig. Want hoe lang moet je broccoli eigenlijk koken? Hoeveel water moet je toevoegen? En hoe lang moet het koken om het beetgaar te maken? Allerlei vragen die waarschijnlijk bij jou opkomen als je broccoli gaat maken. Broccoli is een heerlijke groente die ook nog eens hartstikke gezond is! Lees verder en krijg antwoord op jouw vragen.

Hoe lang broccoli koken

Hoe lang je broccoli moet koken, hangt af van hoe je deze groen groente het liefst eet. Wil je ze beetgaar? Of het liefste lekker zacht? Gemiddeld kook je broccoli tussen de 5 en 8 minuten. 5 minuten om het beetgaar te maken en 8 minuten voor een lekker zachte variant. Een zachte broccoli kun je natuurlijk lekker vinden, maar wordt ook vaak gebruikt om vervolgens te pureren voor een heerlijke broccoli soep. 

Tip: prik met je vork in de stronken, op die manier voel je hoe zacht het is en hoe lang het nog moet koken. 

Als je eenmaal getest hebt hoe lang broccoli moet koken totdat jij het het lekkerst vindt, hoef je de volgende keer er niet meer naar om te kijken. Je zet de broccoli op het vuur voor het gewenste aantal minuten, zet een timer en wanneer de timer af gaat, kan de broccoli weer van het vuur. Makkelijk toch?

Broccoli hoeveel water

Nu weet je hoe lang je broccoli moet koken, maar hoeveel water voeg je toe? Het belangrijkste is dat alle stronken onder het water staat, zodat alles goed gekookt wordt. Dit kan 1 liter zijn, maar ook meer of minder. Het hangt af van de hoeveelheid broccoli die je gaat koken. Zolang alle stronkjes onder water zitten, zit je goed. Doe vervolgens de pan van de deksel erop, zodat het lekker kan stomen. 

Broccoli koken kruiden

Ga je broccoli koken? Dan is het wel zo lekker om het af te maken met heerlijke kruiden. Maar welke kruiden zijn lekker bij broccoli?

Kerriekruiden zijn heerlijk te combineren met deze groente. Je kan een beetje kerrie over de stronkjes strooien, maar je kan er ook een heerlijk sausje van maken. Andere kruiden die toegevoegd kunnen worden bij broccoli koken:

  • Laurierblad
  • Foelie
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

Bevroren broccoli koken

Wil je bevroren broccoli koken? Ook dan kun je de overheerlijke groente het beste tussen de 5 en 8 minuten laten koken. Prik zelf even met de vork om te voelen of het gaar genoeg is, zoals jij hem graag wil eten. Bevroren hoeft dus niet heel veel langer te koken, dan broccoli dat niet bevroren is. 

Broccoli beetgaar maken

Als jij je broccoli het liefst beetgaar eet, dan is de beste tip voor jou: prik af en toe eventjes in de stronkjes met een vork om te voelen hoe hard ze zijn. Houd bij hoe lang ze gekookt hebben, zodat je de volgende keer weet hoe lang de broccoli moet koken om ze heerlijk beetgaar te maken. Zo hoef je er de volgende keer niet meer naar om te kijken. 

Waarom broccoli koken?

Het is niet heel lekker om broccoli rauw te eten, daarom is het verstandig om broccoli te koken. Je kan het trouwens ook stomen, bakken en/of roerbakken. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Deze heerlijke groente bevat veel voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, vitamine C, bètacaroteen en ijzer. Bètacaroteen wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A en dat is goed voor je immuunsysteem. Verder heeft deze groente ook een positieve invloed op ziektes zoals darmkanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Allerlei redenen dus om gelijk te beginnen met het koken van heerlijke broccoli!

Naast broccoli koken, leggen we ook uit hoe je moet asperges koken, bloemkool koken en hachee maken.

Aanbevolen artikelen